Posttarieven

Actuele postzegelprijs

De actuele postzegelprijs is op dit moment…

Hoeveel postzegels?

Hoeveel postzegels plak je op jouw brief?

Pakket verzenden

Bekijk actuele pakketpost tarieven!

De posttarieven voor 2016

De posttarieven veranderen elk jaar weer. Gelukkig kunt u op deze site altijd de actuele posttarieven terugvinden! Klik op onderstaande button om erachter te komen wat op dit moment de posttarieven zijn en hou deze pagina in de gaten voor veranderingen!
Klik hier voor actuele posttarieven!

Hoeveel postzegels?

Hoeveel postzegels heeft u nodig voor uw poststuk? Dit verschilt per gewicht van uw poststuk. Gelukkig kunt u op deze site vinden hoeveel postzegels u moet gebruiken, en vind op onderstaande link altijd de actuele status hiervan!
Hoeveel postzegels heeft u nodig?

Posttarieven nu en vroeger

posttarieven 2016

Er was eens een tijd, nog niet eens zo heel lang geleden, dat de fiets van een postbode dreigde te bezwijken onder de hoeveelheid post die hij moest bezorgen. Inmiddels kunnen we gerust stellen dat deze hoeveelheid post tegenwoordig stukken minder is. Als er namelijk één beroepsgroep is die heeft kunnen merken dat de digitalisering zijn intrede heeft gedaan, dan is het deze wel. Kaarten, nieuwsbrieven, folders & brochures…..het merendeel wordt vandaag de dag digitaal naar ons verzonden.

Dit alles wil echter zeker niet zeggen dat er helemaal niets meer met de fysieke post wordt verstuurd. Veel mensen zweren nog bij het versturen van een fysieke vakantiekaart of groet. En zeg nu zelf, het is ook nog steeds best leuk om deze kaarten van de mat te halen. Het versturen van fysieke postkost uiteraard geld. De posttarieven zijn jarenlang onderwerp geweest van discussie en er is zelfs een tijd geweest dat de politiek hier zich mee bemoeide. Vroeger was alleen de PTT (kent u ze nog?) verantwoordelijk voor de postbezorging in Nederland. Vandaag de dag is dit anders en zijn er verschillende spelers op deze markt bijgekomen. Dit zou een goede ontwikkeling moeten zijn met betrekking tot de posttarieven. Onderlinge concurrentie heeft immers tot gevolg dat de prijzen omlaag gaan en daar profiteren wij als consument van.

Maar helaas is dit bij de posttarieven niet het geval. PostNL is in ons land verantwoordelijk voor de tarifering van de posttarieven. Het is maar goed dat zij hierbij aan strikte regels zijn gebonden, want anders was het versturen van een kaart of brief een stuk duurder dan dat dit nu al het geval is. Kijken we namelijk terug op de laatste 13 jaar, dan zien we dat het versturen van een gemiddelde brief of kaart bijna twee keer zo duur is geworden. Zo bedroeg het posttarief voor een brief of kaar (tot 20 gram) in 2003 nog €0.39. Anno nu, 2016, betaalt u voor het versturen van diezelfde brief of kaart €0.73.

Enig lichtpuntje met betrekking tot de posttarieven zijn de zogenaamde decemberzegels. In de decembermaand kan PostNL ineens wel tegen gereduceerd tarief onze kaarten versturen. PostNL laat hierop weten dat dit te maken heeft met het grotere volume aan post dat in deze periode wordt verstuurd. Toch zijn wij benieuwd of de posttarieven blijvend in prijs zouden worden verlaagd als we met zijn allen besluiten om de postbodes in ons land weer aan het werk te zetten.

De postzegel en het gebruik van online media

Tegenwoordig maakt bijna iedereen gebruik van online media zoals e-mail, WhatsApp of Facebook. Er is echter ook nog een grote groep van de Nederlandse bevolking die gewoon gebruik maakt van ouderwetse brieven post! Bij PostNL en dergelijke diensten maken ze gebruik van postzegels, en hierbij worden de posttarieven elk jaar weer opnieuw opgeschroefd. Wat zijn op dit moment de actuele posttarieven voor 2016?

In de tijd van de allereerste poststukken werd gebruik gemaakt van een heel ander systeem dan nu. Het grote probleem was; de ontvanger betaalde de kosten voor de verzending. Wanneer de ontvanger dus niet thuis of misschien zelfs wel overleden was, kon het poststuk niet betaald worden. Dit zorgt natuurlijk voor vele problemen en zo kwamen de posttarieven in beeld voor postzegels.

Bent u zich er wel van bewust dat het verzenden van een poststuk vele activiteiten omvat? Bekijk hieronder het gehele proces.

  • De brief gaat in een envelop
  • De envelop wordt gedeponeerd in een brievenbus (die meestal niet ver van u verwijderd zijn)
  • De inhoud wordt op een vaste tijd meegenomen en gebracht naar een PostNL distributiecentrum
  • Nu begint het sorteren op regio, alle verschillende brieven worden automatisch gesorteerd
  • De verschillende post wordt naar de regio’s verplaatst
  • De post gaat opnieuw gesorteerd worden, maar nu op de verschillende wijken en straten in de regio
  • De laatste stap is dat het poststuk arriveert op plaats van bestemming
  • Dit gebeurt in 1 werkdag!
Top