De postzegel wordt 5 cent duurder!

 

Actuele postzegelprijs

De actuele postzegelprijs is op dit moment…

 

Hoeveel postzegels?

Hoeveel postzegels plak je op jouw brief?

 

Pakket verzenden

Bekijk actuele pakketpost tarieven!

Wordt de postzegel weer duurder?

We leven in een tijd waarin mensen het idee hebben dat alles alleen maar duurder wordt. Of dit ook daadwerkelijk het geval is, dat is maar zeer de vraag. Alles wat met de prijs van producten of diensten te maken heeft, heeft ook te maken met emotie. En meer dan eens is het een gevoel dat alles duurder wordt en geen realiteit. Maar voor sommige zaken gaat het “gevoelsverhaal” niet op. En dit is het geval als we het hebben over de prijs van postzegels.
Klik hier voor actuele posttarieven!

Wanneer wordt de postzegel duurder?

Met ingang van 2017 gaat de prijs van een postzegel namelijk omhoog met vijf cent. “Alweer”!? zo horen wij u denken. Ja, inderdaad alweer. Wanneer we deze prijsstijging voegen bij alle voorgaande, dan kunnen we niet anders dan concluderen dat de prijs van een postzegel in iets meer dan tien jaar tijd is verdubbeld. Let wel: we hebben het over het tarief van een postzegel voor het versturen van brieven of kaarten.
Hoeveel postzegels heeft u nodig?

Reactie van PostNL op de verhoging van de prijs

Postzegel wordt wederom duurderDe reactie van PostNL, verantwoordelijk voor de uitgifte van postzegels, is er eentje die we hadden kunnen verwachten. De digitalisering met betrekking tot het verzenden van kaarten, brieven en wat al niet meer zij, zet verder door. Dit heeft tot gevolg dat er tijdens een zelfde bezorgronde minder fysieke post bezorgd wordt. De kosten zijn per poststuk dus hoger en PostNL rekent deze kosten door aan de consument. Gelukkig is het bedrijf hierbij aan wetgeving gebonden, want anders was de kans groot dat de prijsstijging hoger uit zou zijn gevallen.

De groei moet voor PostNL vooral worden gezocht in het bezorgen van pakketjes. De prijzen voor het versturen van pakketjes blijven gelijk. Onderlinge concurrentie en de toename van het aantal verstuurde pakketjes zijn hiervoor verantwoordelijk. Consumentenorganisaties zijn het vanzelfsprekend niet eens met de aangekondigde prijsstijging. Een postzegel moet voor iedereen betaalbaar blijven. Een prijsstijging van vijf cent lijkt misschien gering, maar voor veel mensen met een minimum inkomen of een bijstandsuitkering is dit toch een hoop geld. Temeer omdat dit vaak de groep is die geen alternatief tot zijn beschikking heeft. Als we kijken naar de toekomst, dan is de verwachting dat de prijs van een postzegel zijn plafond nog niet heeft bereikt. Het is aan de overheid om paal en perk te stellen aan de voortdurende prijsstijgingen van postzegels. De kans is echter klein dat er van overheidswege zal worden ingegrepen.

Top